Failliet gaan is een emotionele rollercoaster
19 juni 2022 

Failliet gaan is een emotionele rollercoaster

Of je nu failliet gaat met je vennootschap of persoonlijk failliet gaat, in beide gevallen nemen heel wat emoties de overhand.

In dit artikel geef ik je mee wat je kunt ervaren en hoe ik er zelf persoonlijk mee ben omgegaan. Uiteraard is iedereen verschillend, feel free om onder dit artikel jouw ervaring te delen.

Schuldgevoel

Een schuldgevoel tegenover de mensen die mij eerder financieel hadden geholpen en dan heb ik het over onze ouders.

Zoals ik al eerder zei, een faillissement komt er niet van de ene dag op de andere, je ervaart financiële tekorten in de periode voorafgaand van het faillissement en vaak ga je op zoek naar centen om het hoofd boven water te houden.

Je gebruikt de gelden om te vermijden dat er gerechtsdeurwaarders aan je deur komen kloppen.

Wanneer je beslist om je boeken neer te leggen popt die emotie op en kan het enorm aan je vreten.

Dit is hoe ik ermee ben omgegaan

Uitspreken is de boodschap, de personen in kwestie aanspreken en je schuldgevoel bekennen.

Afhankelijk hoe je situatie is kan je voorstellen om de geleende gelden terug te betalen of eventueel in mindering te brengen van je erfenis indien het gaat om je ouders.

Ook een schuldgevoel tegenover je leveranciers kan aan je vreten. Met je leveranciers bouw je een vertrouwensband op en wanneer die leverancier nog tegoeden heeft bij een faillissement dan kan dat vertrouwen serieus geschonden worden. Ook in dit geval is het noodzakelijk om te spreken, verwittig je leveranciers en doe je verhaal.


Onmacht

Je hebt alles geprobeerd om een faillissement te vermijden, je voelt je machteloos wanneer de curator alles overneemt. Je staat erbij en je kijkt ernaar. Aan de ene kant wil je de controle behouden maar aan de andere kant besef je dat je machteloos bent.

Loslaten is de boodschap maar… het is en blijft een moeilijke opdracht.

Laat los waar je geen controle over hebt, misschien geloof je het niet maar het doet wonderen als je een nieuw perspectief voor ogen hebt, of het nu terug als ondernemer is of een ander doel die je echt wilt bereiken. Leg daar de focus op, dan gaat het gemakkelijker om los te laten.

 

Schaamte

Failliet gaan is helaas nog steeds een taboe. Thans als je de cijfers bekijkt op Statbel stijgt het aantal faillissementen met zienderogen.

Amerikaanse gefailleerden daarentegen krijgen het als het ware een medaille, omdat ze de pijnpunten van het ondernemerschap hebben ondergaan. En daar luidt het motto “een ezel stoot zich geen 2 keer aan dezelfde steen”.

Amerikaanse gefailleerden starten quasi onmiddellijk opnieuw, op een heel andere manier want ze hebben hun lesje geleerd.

Zo ben ik er persoonlijk ook mee omgegaan. Ik heb mijn les geleerd en pak het nu helemaal anders aan.

 

Onzekerheid

Ik zal er geen doekjes rondwinden, je valt in een groot zwart gat…

Je hebt 1001 vragen waar je geen antwoord op hebt, of toch niet onmiddellijk.

Als je dan nog eens een ongeduldig persoon bent, zoals ikzelf, dan is dit een echte uitdaging.

Je begint te twijfelen over alles ook of je wel gemaakt bent voor het ondernemerschap.

Wel… laat me duidelijk zijn, zelden kom je ondernemers tegen die het in 1 keer gemaakt hebben. Als je het pad bestudeert van succesvolle ondernemers dan hebben ze gegarandeerd eveneens mindere tot catastrofale periodes gekend.

Kijk maar naar Henry Ford, Donald Trump, Walt Disney, allen ondernemers die ooit failliet zijn gegaan en bij heropstart succesvoller waren dan ooit. In dit artikel lees je er meer over.

Point is… als je gelooft in jezelf kan je de wereld aan, dus ook een faillissement!

 

Opluchting

Yep, ook dit ervaar je! Alsof al je financiële zorgen in enkele seconde van je schouders vallen. Het klinkt misschien raar en toch is het zo. Je weet dat je nog met tal van obstakels zal te maken hebben en toch. Pas op, die opluchting wordt vaak vergezeld met een schuldgevoel, zoals ik eerder schreef, je voelt je schuldig tegenover alle leveranciers en je geldschieters, om die reden is de opluchting soms van korte duur. Maar 1 ding is zeker, je ervaart het.

 

Hoe je het draait of keert, 

een faillissement is zoveel meer dan het rationele, ik zou zelfs durven zeggen dat je het emotionele sterker ervaart dan het rationele. Weet dat dit echt normaal is en dat ook dit voorbij gaat. De kunst is om te durven kijken naar je emoties in plaats van die te ontwijken, want hoe langer je ze ontwijkt, hoe langer dat ze de controle over je blijven behouden.

20% van de gebeurtenissen in ons leven hebben we niet in de hand, de overige 80% is hoe je ermee omgaat.

Neem de tijd om dit te verwerken en hou er rekening mee “Stilstaan is noodzakelijk, blijven stilstaan is achteruitgaan.”

Leg je ego even opzij en durf hulp in te roepen als je het even niet meer weet.

Ben je aan het twijfelen of je opnieuw wilt starten als ondernemer, lees dan dit artikel.

Ik wens je alvast heel veel sterkte in deze moeilijke periode en weet dat ook dit voorbij gaat!

Liefs,

Samia

Over de schrijver
Reactie plaatsen